Restauracja XAVITO - prawdziwa włoska pizza z pieca opalanego drewnem

Opis:


Xavito

Zapraszamy do XAVITO!! Znajdziecie tu Państwo doskonały klimat i wyśmienitą kuchnię. Nie trzeba pokonywać setek kilometrów aby skosztować włoskiej PIZZY czy aromatycznego BURRITO. Zapewnimy Wam namiastkę smaków Italii czy Meksyku, oraz wtajemniczymy w sekret naszej specjalności. Poznajcie więc Państwo naszą PIZZĘ, która wcale nie musi być ciężkostrawna, a może być lekka i chrupiąca.

Podstawy dobrej PIZZY w XAVITO to ciasto, obowiązkowo sos pomidorowy i ser, oraz sposób wypieku Jeśli pizza ma być doskonała, to i składniki muszą być wysokiej jakości. W kwestii jakości mozzarelli, sosu pomidorowego i składników nie można iść na kompromisy. Przygotowanie ciasta wymaga nie tylko wiedzy, ale i dyscypliny. W Xavito ciasto leżakuje kilkanaście godzin, aby odpowiednio dojrzeć.

Drugi z sekretów doskonałej pizzy to sposób jej wypieku. Piec opalany drewnem nadaje pizzy unikalnego, niepodrabialnego posmaku i aromatu.

W naszym piecu temperatura dochodzi do 400 stopni. W tak wysokiej temperaturze pizza pieczona jest w czasie od 2 do 3 minut. Piec nie ma wskaźników temperatury na zewnątrz, więc żeby pizza wyszła idealna nasi Pizzaiolo muszą mieć spore wyczucie. Kontrolować ten żywioł jest niezwykle trudno. Wszystko w rękach naszych doświadczonych fachowców którzy doskonale opanowali techniki wypieku.

Xavito MENU